Składniki (2 porcje):
1 pęczek jędrnych rzodkiewek
gruboziarnista sól
odrobina oliwy
250 - 300 g białego, półtłustego sera
odrobina chudej, słodkiej śmietany lub w wersji lżejszej mleka
spora garść mieszanej zieleniny: pietruszki, szczypiorku, koperku i młodych listków selera (takich ze środka, które rosną przy samym korzeniu)
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki opłucz, osusz, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz około 20 minut.
- Biały ser przełóż do głębokiej miski, rozdrobnij widelcem, dodaj opłukaną i wstępnie posiekaną zieleninę oraz 3-4 łyżki mleka lub śmietany i zmiksuj blenderem. Jeżeli jest zbyt gęsty, dodaj więcej śmietany lub mleka. Dopraw solą do smaku.
- Twaróg podaj z pieczonymi rzodkiewkami skropiony kilkoma kroplami oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz