środa, 22 czerwca 2016

Ravioli szparagowo-bazyliowe z masłem szałwiowym

Składniki (ok. 20-25 szt dużych ravioli):

ciasto:
300 g mąki (użyłam włoskiej mąki typu 00, może być inna, bardzo miałka)
2 jajka (im bardziej żółte jajka, tym bardziej apetyczny efekt końcowy)
1 żółtko
1 łyżka oliwy
odrobina wody

farsz:
1 opakowanie sera ricotta
50 g utartego sera parmezan
1 pęczek szparagów
garść liści bazylii
sól
pieprz mielony

do podania (na 4 porcje):
50 g masła (użyłam solonego masła Kerrygold)
ok. 20 listków szałwii
2 płaskie łyżki orzeszków piniowych
kilka ziaren czerwonego pieprzu (dowolnie)




Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagnieć elastyczne, sprężyste ciasto dodając minimalną ilość wody – tylko tyle, żeby umożliwić połączenie się mąki z jajkami. Zagniataj ok. 10 minut od momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieść w miseczce, przykryj ściereczką i odstaw, żeby odpoczęło. 
  2. Orzeszki podsmaż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw na bok. 
  3. Przygotuj farsz. Szparagi opłucz, osusz, odłam zdrewniałe końcówki. Odetnij główki do dekoracji. Ugotuj szparagi w lekko posolonej wodzie. Główki wyjmij po 3 minutach, reszta powinna być miękka po ok. 10 min. Szparagi dobrze odcedź lub nawet osusz ręcznikiem papierowym i zmiksuj blenderem razem z bazylią. 
  4. Zmiksowane szparagi połącz z ricottą i parmezanem i dopraw do smaku solą i pieprzem. 
  5. Ciasto wałkuj partiami na cieniutkie płaty, wytnij z nich duże kółka (użyłam do tego celu szerokiego kubka). Na jedno kółko nakładaj łyżeczką farsz, przykrywaj drugim kółkiem i dokładnie zaklejaj brzegi. 
  6. Masło podgrzej na patelni na niezbyt dużym ogniu, dodaj listki szałwii i powoli podsmażaj, aż listki będą chrupiące (uwaga, nie przypal masła, powinno pozostać złote). 
  7. Gotuj ravioli partiami w dużym garnku z dużą ilością posolonej, gotującej wody (ravioli powinny swobodnie pływać). Wyciągaj cedzakiem po ok. 5 minutach gotowania na średnim ogniu. 
  8. Ravioli podaj polane sklarowanym masłem (osad, jaki wytworzy się podczas podgrzewania pozostaw na patelni). Udekoruj chrupiącymi listkami szałwii oraz główkami szparagów. Można dodatkowo posypać czerwonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz