ciasto:
300 g mąki (użyłam włoskiej
mąki typu 00, może być inna, bardzo miałka)
2 jajka (im bardziej żółte
jajka, tym bardziej apetyczny efekt końcowy)
1 żółtko
1 łyżka oliwy
odrobina wody
farsz:
1 opakowanie sera ricotta
50 g utartego sera parmezan
1 pęczek szparagów
garść liści bazylii
sól
pieprz mielony
do podania (na 4 porcje):
50 g masła (użyłam solonego masła
Kerrygold)
ok. 20 listków szałwii
2 płaskie łyżki orzeszków
piniowych
kilka ziaren czerwonego
pieprzu (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników zagnieć elastyczne, sprężyste ciasto dodając minimalną ilość wody – tylko tyle, żeby umożliwić połączenie się mąki z jajkami. Zagniataj ok. 10 minut od momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieść w miseczce, przykryj ściereczką i odstaw, żeby odpoczęło.
- Orzeszki podsmaż na suchej patelni na złoty kolor, odstaw na bok.
- Przygotuj farsz. Szparagi opłucz, osusz, odłam zdrewniałe końcówki. Odetnij główki do dekoracji. Ugotuj szparagi w lekko posolonej wodzie. Główki wyjmij po 3 minutach, reszta powinna być miękka po ok. 10 min. Szparagi dobrze odcedź lub nawet osusz ręcznikiem papierowym i zmiksuj blenderem razem z bazylią.
- Zmiksowane szparagi połącz z ricottą i parmezanem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto wałkuj partiami na cieniutkie płaty, wytnij z nich duże kółka (użyłam do tego celu szerokiego kubka). Na jedno kółko nakładaj łyżeczką farsz, przykrywaj drugim kółkiem i dokładnie zaklejaj brzegi.
- Masło podgrzej na patelni na niezbyt dużym ogniu, dodaj listki szałwii i powoli podsmażaj, aż listki będą chrupiące (uwaga, nie przypal masła, powinno pozostać złote).
- Gotuj ravioli partiami w dużym garnku z dużą ilością posolonej, gotującej wody (ravioli powinny swobodnie pływać). Wyciągaj cedzakiem po ok. 5 minutach gotowania na średnim ogniu.
- Ravioli podaj polane sklarowanym masłem (osad, jaki wytworzy się podczas podgrzewania pozostaw na patelni). Udekoruj chrupiącymi listkami szałwii oraz główkami szparagów. Można dodatkowo posypać czerwonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz