sobota, 23 lipca 2016

Pasta z pieczonej papryki i orzeszków nerkowca

Składniki (na 1 średniej wielkości słoik):

3 duże papryki czerwone lub żółte
2 ząbki czosnku
100g orzechów nerkowca (niesolonych i uprażonych na suchej patelni)
1 mała bułka
garść kolendry pomieszanej z natką pietruszki
1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mielonego kuminu
sól i pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Upiecz papryki (razem z czosnkiem) w sposób opisany tutaj.
  2. Upieczone, obrane i przestudzone papryki umieść w blenderze razem z miąższem upieczonego czosnku, orzeszkami, zieleniną i bułką (wcześniej namoczoną w soku, jaki puściła papryka i odciśniętą).
  3. Dopraw do smaku miodem, octem, kuminem, solą i pieprzem.
Pastę podawaj do potraw z grilla, do serów lub do bagietki.