poniedziałek, 31 października 2016

Wątróbka cielęca w cydrze z czerwoną cebulą, karmelizowaną gruszką i czerwonym pieprzem

Składniki (1 porcja):
kawałek wątróbki cielęcej o wadze 150-180 g
3/4 szklanki cydru
1 czerwona cebula
olej do smażenia
sól, pieprz
1 gruszka
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonego pieprzu


Sposób przygotowania:
  1. Wątróbkę zalej 1/2 szklanki cydru i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w krążki, odłóż na bok.
  3. Wątróbkę wyjmij z marynaty, osusz, posyp solą i pieprzem i usmaż na dość ostrym ogniu (około 3 minuty z każdej strony). Zmniejsz ogień do minimum i podpiekaj wątróbkę jeszcze przez kilka minut (środek powinien pozostać delikatny, ale już nie krwisty). Na koniec dodaj na patelnię usmażoną cebulę.
  4. Na drugiej patelni podgrzej masło, dodaj gruszkę pokrojoną poprzecznie w plasterki, podlej pozostałym cydrem i smaż do czasu, aż cydr odparuje, a plasterki gruszki lekko się zrumienią.
  5. Gotową wątróbkę podaj na plasterkach gruszki, udekoruj usmażoną cebulą i posyp ziarnami czerwonego pieprzu.
Dobrym dodatkiem do tej wątróbki będą ziemniaki pure oraz chutney z cebuli, np. taki: klik