piątek, 30 grudnia 2016

Śledzie marynowane z koprem włoskim i pestkami granatu

Składniki (2 słoiczki):
6 płatów śledziowych solonych
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu owocowego
1 mały owoc granatu
1 bulwa kopru włoskiego
sól
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suszonych ziaren kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 filiżanka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:
  1. Śledzie przepłucz zimną wodą i pozostaw w wodzie na ok. 2 godziny, w tym czasie 2-3 razy wymień wodę.
  2. W rondelku zagotuj szklankę wody z octem, liściem laurowym i zielem angielskim. 
  3. Śledzie wyjmij z wody, osusz i zalej przestudzoną zalewą. Odstaw na 2 godziny.
  4. Wyłuskaj pestki z granatu. Bulwę kopru pokrój w cienkie piórka, lekko posól i zalej w miseczce sokiem z cytryny.
  5. Nasiona kopru i kolendrę rozgnieć lub rozetrzyj w moździerzu.
  6. Śledzie wyjmij z zalewy podziel na mniejsze porcje i układaj w słoiku na przemian: kawałki śledzia, koper włoski, roztarte przyprawy, 2 łyżeczki pestek granatu i 1 łyżkę oliwy, Powtarzaj do wyczerpania składników. Słoik zamknij i odstaw do lodówki do następnego dnia.