wtorek, 10 stycznia 2017

Wytrawna tarta z jarmużem, dynią i kozim serem


Składniki:
ciasto:
190g mąki pszennej
110g miękkiego masła (użyłam masła Kerrygold, można użyć masła solonego, wówczas nie dodawaj soli)
ok. 2 łyżek wody
szczypta soli
do wysmarowania formy: 1 łyżeczka masła, odrobina mąki

nadzienie:
400g dyni bez pestek
200g obranego i „podartego” na kawałki jarmużu
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
duża szczypta soli
odrobina mielonego pieprzu
80g miękkiego koziego sera


Sposób przygotowania:

ciasto::
  1. W misce połącz mąkę z masłem, pod koniec zagniatania dodaj wodę oraz sól i zagnieć do końca na jednolitą masę. 
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą mąki i wyklej rozwałkowanym ciastem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (można nawet na noc).
nadzienie:
  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie kawałki (użyłam do tego celu nożyka do obierania ziemniaków). 
  2. W garnku zagotuj wodę z ½ łyżeczki soli i taką samą ilością cukru. Na wrzącą wodę wrzuć jarmuż i blanszuj przez 1 minutę. Jarmuż odcedź i umieść w dużej misce z lodowatą wodą i kostkami lodu (dzięki temu jarmuż zachowa ładny zielony kolor). 
  3. Po 2-3 minutach wodę odlej, a jarmuż wyciśnij dokładnie z wody używając ręczników papierowych. 
  4. Jajka rozbełtaj ze śmietaną, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

przygotowanie tarty:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 ° C. Ciasto na tartę ponakłuwaj widelcem, dno wyłóż krążkiem pergaminu i wysyp suchą fasolą (żeby się nie podniosło podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika na 15 minut. 
  2. Po 15 minutach usuń fasolki i pergamin i wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 5 minut. 
  3. Na podpieczonym spodzie układaj na przemian plastry dyni i porcje jarmużu, ja układałam koliście od brzegów tarty, na przemian: raz koło dyni, raz jarmużu i tak dalej aż do środka tarty. 
  4. Całość zalej masą jajeczną, a na wierzchu łyżeczką rozłóż porcje koziego serka. 
  5. Całość posyp mielonym pieprzem i z powrotem wstaw do piekarnika na 30 minut.
Gotową tartę podaj na ciepło, najlepiej z mieszanką sałat z sosem winegret.