Składniki:
ciasto:
190g mąki pszennej
110g miękkiego masła (użyłam
masła Kerrygold, można użyć masła solonego, wówczas nie dodawaj soli)
ok. 2 łyżek wody
szczypta soli
do wysmarowania formy: 1
łyżeczka masła, odrobina mąki
nadzienie:
400g dyni bez pestek
200g obranego i „podartego”
na kawałki jarmużu
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
1/3 łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
duża szczypta soli
odrobina mielonego pieprzu
80g miękkiego koziego sera
Sposób przygotowania:
ciasto::
- W misce połącz mąkę z masłem, pod koniec zagniatania dodaj wodę oraz sól i zagnieć do końca na jednolitą masę.
- Formę do tarty wysmaruj masłem, wysyp cienką warstwą mąki i wyklej rozwałkowanym ciastem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (można nawet na noc).
nadzienie:
- Dynię obierz ze skóry i pokrój na cieniutkie kawałki (użyłam do tego celu nożyka do obierania ziemniaków).
- W garnku zagotuj wodę z ½ łyżeczki soli i taką samą ilością cukru. Na wrzącą wodę wrzuć jarmuż i blanszuj przez 1 minutę. Jarmuż odcedź i umieść w dużej misce z lodowatą wodą i kostkami lodu (dzięki temu jarmuż zachowa ładny zielony kolor).
- Po 2-3 minutach wodę odlej, a jarmuż wyciśnij dokładnie z wody używając ręczników papierowych.
- Jajka rozbełtaj ze śmietaną, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
przygotowanie tarty:
- Piekarnik nagrzej do 200 ° C. Ciasto na tartę ponakłuwaj widelcem, dno wyłóż krążkiem pergaminu i wysyp suchą fasolą (żeby się nie podniosło podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Po 15 minutach usuń fasolki i pergamin i wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 5 minut.
- Na podpieczonym spodzie układaj na przemian plastry dyni i porcje jarmużu, ja układałam koliście od brzegów tarty, na przemian: raz koło dyni, raz jarmużu i tak dalej aż do środka tarty.
- Całość zalej masą jajeczną, a na wierzchu łyżeczką rozłóż porcje koziego serka.
- Całość posyp mielonym pieprzem i z powrotem wstaw do piekarnika na 30 minut.
Gotową tartę podaj na
ciepło, najlepiej z mieszanką sałat z sosem winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz