poniedziałek, 27 marca 2017

Chipsy z sera cheddar z kolorowym pieprzem i orzechami

Składniki (ok. 15 szt):
100g sera cheddar mature utartego na drobnej tarce (użyłam sera marki Kerrygold)
40g drobno posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżka kolorowego pieprzu zmiażdżonego w moździerzu
 


Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. 
  2. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wykładaj po 1 łyżce mieszanki nadając każdej porcji kształt koła (powinno wyjść około 15 porcji). 
  3. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° i piecz 8-10 minut lub do czasu, aż chipsy nabiorą złotego koloru.
  4.  Blachę wyjmij i poczekaj, aż chipsy przestygną i zesztywnieją.
 Tak przygotowane chipsy podawaj do kremowych zup, na przykład do kremu porowego, szparagowego, dyniowego itp.