Składniki (4 porcje):
zupa:
1 łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
400g pora pokrojonego w
krążki
200g ziemniaków pokrojonych
w drobną kostkę
3 gałązki bazylii
½ szklanki białego,
wytrawnego wina
0,75l bulionu warzywnego
sól
do podania (na każdą porcję):
1 paseczek wędzonego łososia
1 gałązka koperku
1 łyżeczka oliwy bazyliowej
lub innej
Sposób przygotowania:
- W rondlu podgrzej masło, dodaj czosnek i delikatnie go zeszklij. Dodaj por, ziemniaki i bazylię, duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną (około 10 minut).
- Dodaj wino, poczekaj chwilę, aż lekko odparuje, dolej bulion i gotuj jeszcze około 10 minut albo do czasu, kiedy warzywa będą bardzo miękkie.
- Zupę zblenduj na aksamitny krem i dopraw solą do smaku.
Krem porowo-bazyliowy podaj
z kawałkiem wędzonego łososia oraz z chipsami z cheddara według przepisu klik. Dodatkowo można zupę
udekorować koperkiem i skropić oliwą (ja użyłam bazyliowej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz