mięso:
2 filety z kaczki
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 gałązka rozmarynu
pieprz mielony
sól
relish:
pestki z 1 owocu granatu
1 łyżka konfitury malinowej
2 małe ugotowane lub upieczone buraczki
1 czerwona cebula średniej wielkości
1 ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty przez praskę
1 strączek chilli
1 łyżeczka oleju
szczypta soli i pieprzu
dodatki:
2 małe buraczki chioggia (lub zwykłe buraczki)
3/4 szklanki czarnej soczewicy
garść dowolnych zielonych liści
kilka liofilizowanych malin (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Skórę na filetach ponacinaj w kratkę. Czosnek, posiekany rozmaryn i mielony pieprz wetrzyj w mięso. Mięso umieść w misce skórą do góry i zalej białym winem. Marynuj 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
- Osuszone Filety połóż na zimnej patelni skórą do dołu i podgrzewaj na średnim ogniu, aż tłuszcz ze skóry się wytopi i zacznie skwierczeć, a skóra nabierze złotego koloru. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 3-5 minut, odstaw na bok na ciepłej patelni, przykryj folią i poczekaj, żeby mięso "doszło" w środku (powinno pozostać różowe, ale nie ociekające krwią).
- Na patelni podsmaż czosnek, pokrojoną cebulę i posiekane chilli, przełóż wszystko do wysokiego naczynia, dodaj pestki granatu, konfiturę, buraczki i zmiksuj blenderem. Gotowy relish przetrzyj przez sitko, dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Czarną soczewicę ugotuj al dente.
- Na talerzach rozłóż soczewicę, na niej poukładaj kawałki kaczki, cienkie plasterki buraczka i zielone listki, obok wyłóż po 1 łyżce relishu. Wszystko razem posyp pudrem z liofilizowanych malin (dowolnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz