na bulion:
1/2 kurczaka
1 cebula pokrojona na ćwiartki
kawałek imbiru o długości 2-3 cm pokrojony na kawałki
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część)
2 liście limonki kafir
6 gałązek kolendry
poza tym:
600 ml mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 filety z kurczaka pokrojone na małe kawałki
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki
1/2 opakowania azjatyckiego makaronu jajecznego albo np. mie ugotowanego wg. przepisu z opakowania
do dekoracji:
garść liści kolendry i tajskiej bazylii
1 posiekana czerwona papryczka chilli
opcjonalnie można dodatkową ilość ugotowanego makaronu usmażyć w głębokim oleju na chrupiąco
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bulion dodając do podanych składników około 1 litra wody. Po ugotowaniu przecedź i odmierz ok. 825 ml.
- Połowę mleka kokosowego wlej do garnka i podgrzej. Kiedy jest prawie gotujące, dodaj pastę curry oraz kurkumę, wymieszaj i gotuj ok. 3 minut.
- Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka, zamieszaj, aby kawałki mięsa nie skleiły się. Dodaj resztę mleka kokosowego, bulion, sos rybny oraz sojowy i gotuj ok. 5 minut. Na koniec dodaj sok z limonki, posmakuj i w razie potrzeby dopraw dodatkową ilością sosu rybnego i soku z limonki.
- Zupę podaj z makaronem, posyp listkami kolendry i/lub tajskiej bazylii oraz kawałkami chilli, ewentualnie smażonym, chrupiącym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz