poniedziałek, 27 marca 2017

Krem porowo-bazyliowy na białym winie


Składniki (4 porcje):
zupa:
1 łyżka masła
1 posiekany ząbek czosnku
400g pora pokrojonego w krążki
200g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
3 gałązki bazylii
½ szklanki białego, wytrawnego wina
0,75l bulionu warzywnego
sól

do podania (na każdą porcję):
1 paseczek wędzonego łososia
1 gałązka koperku
1 łyżeczka oliwy bazyliowej lub innej


Sposób przygotowania:
  1. W rondlu podgrzej masło, dodaj czosnek i delikatnie go zeszklij.Dodaj por, ziemniaki i bazylię, duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną (około 10 minut). 
  2. Dodaj wino, poczekaj chwilę, aż lekko odparuje, dolej bulion i gotuj jeszcze około 10 minut albo do czasu, kiedy warzywa będą bardzo miękkie. 
  3. Zupę zblenduj na aksamitny krem i dopraw solą do smaku.
Krem porowo-bazyliowy podaj z kawałkiem wędzonego łososia oraz z chipsami z cheddara według przepisu klik. Dodatkowo można zupę udekorować koperkiem i skropić oliwą (ja użyłam bazyliowej).