poniedziałek, 13 marca 2017

Tajska zupa curry z kurczakiem i makaronem

Składniki (ok. 5 porcji):
na bulion:
1/2 kurczaka
1 cebula pokrojona na ćwiartki
kawałek imbiru o długości 2-3 cm pokrojony na kawałki
2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część)
2 liście limonki kafir
6 gałązek kolendry

poza tym:
600 ml mleka kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka mielonej kurkumy
2 filety z kurczaka pokrojone na małe kawałki
2-3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki
1/2 opakowania makaronu Mie ugotowanego wg. przepisu z opakowania

do dekoracji:
garść liści kolendry i tajskiej bazylii
1 posiekana czerwona papryczka chilli


Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj bulion dodając do podanych składników około 1 litra wody. Po ugotowaniu przecedź i odmierz ok. 825 ml.
  2. Połowę mleka kokosowego wlej do garnka i podgrzej. Kiedy jest prawie gotujące, dodaj pastę curry oraz kurkumę, wymieszaj i gotuj ok. 3 minut.
  3. Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka, zamieszaj, aby kawałki mięsa nie skleiły się. Dodaj resztę mleka kokosowego, bulion, sos rybny oraz sojowy i gotuj ok. 5 minut. Na koniec dodaj sok z limonki.
  4. Zupę podaj z makaronem, posyp listkami kolendry i/lub tajskiej bazylii oraz kawałkami chilli.