poniedziałek, 26 czerwca 2017

Sałatka z pieczonych buraczków z jeżynami, kozim serem i bazylią

Składniki (1 porcja):
5-6 młodych buraczków
1 łyżeczka ziaren kuminu i kolendry
ok. 15 szt orzeszków cashew
1 łyżeczka miodu
garść opłukanych i osuszonych liści sałaty
garstka liści fioletowej bazylii 
50g koziego sera
ok. 10-15 szt jeżyn

sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli


Sposób przygotowania:
  1. Opłukane buraczki ułóż na folii aluminiowej dodaj kumin i kolendrę, zawiń w folię i upiecz w piekarniku do miękkości.
  2. Miód podgrzej na małej patelni, dodaj orzeszki i mieszając podsmaż do skarmelizowania, odstaw do wystygnięcia.
  3. Na talerzu ułóż liście sałaty i bazylii, połówki lub ćwiartki upieczonych buraczków, kawałki sera i jeżyny. Posyp orzeszkami.
  4. Składniki sosu połącz, wymieszaj na gładką emulsję i polej nim sałatkę.