czwartek, 6 lipca 2017

Makaron w sosie carbonara ze szparagami i chorizo


Składniki (na 2 porcje):
makaron tagliatelle lub spaghetti  (ilość na 2 porcje)
40g sera cheddar Kerrygold
1 jajko
5-6 łyżek śmietany 12%
kilka gałązek tymianku
80g kiełbasy chorizo
180g zielonych szparagów
sól
pieprz mielony
3 gałązki natki pietruszki


Sposób przygotowania:



  1. Ser zetrzyj na drobnej tarce. 
  2. W miseczce roztrzep jajko, dodaj śmietanę, utarty ser i listki tymianku. Lekko posól i odstaw na bok. 
  3. Chorizo pokrój na kawałki i podsmaż na patelni nie dodając tłuszczu. 
  4. Usuń zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na kawałki długości ok. 3 cm. Wrzuć na gotującą, posoloną wodę i gotuj 2-3 minuty, odcedź. 
  5. Ugotuj makaron, odcedź i do gorącego dodaj chorizo oraz szparagi, wymieszaj. 
  6. Dodaj sos śmietanowy i szybko wymieszaj, aby ser zawarty w sosie rozpuścił się na gorącym makaronie.
Przed podaniem posyp każdą porcję posiekaną natką i mielonym pieprzem.