czwartek, 3 sierpnia 2017

Dwa razy tapas warzywny, czyli małe co nieco w stylu hiszpańskim: pimientos del padrone oraz pasta z bakłażana i papryki


Tapas, to przykrywki... jakkolwiek śmiesznie to nie zabrzmi w odniesieniu do dzisiejszych hiszpańskich przekąsek, to takie jest prawdziwe pochodzenie tego słowa. Dlaczego? A dlatego, że kiedyś ktoś, a konkretnie pewien właściciel andaluzyjskiej gospody, wymyślił, że, aby muchy i kurz nie wpadały do kieliszków z winem, na kieliszkach można położyć plasterki suchej kiełbasy albo kromki chleba w charakterze przykrywek.  Jakiś czas później ktoś inny wymyślił, że  na tych kromkach można dodatkowo położyć mały kęs czegoś dobrego. I tak właśnie powstały tapas...
 Smażone papryczki pimientos del padrone:
Składniki:
300 g papryczek padrone (można je okazjonalnie dostać w Lidlu lub Biedronce)
gruba sól morska
1-2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
  1. Na patelni mocno podgrzej oliwę, wrzuć papryczki, podsmażaj mieszając.
  2. Po kilku minutach posyp solą i od razu podaj np. z bagietką. 

Pasta z pieczonych bakłażanów i papryki.
Składniki:
2 większe bakłażany
2 czerwone papryki
1-2 strączki chilli lub pepperoni
2 posiekane ząbki czosnku
otarta skórka i sok z 1 cytryny
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
pieprz mielony
sól
1-2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany, paprykę i chilli upiecz w piekarniku (temperatura 180° C, czas około 50 minut), w trakcie pieczenia warzywa obróć 2-3 krotnie).
  2. Po przestygnięciu z przekrojonego bakłażana łyżką wyjmij miąższ, przełóż na sitko do odsączenia. Paprykę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, z chilli usuń pestki  i dodaj do bakłażanów. Poczekaj, aż soki z warzyw spłyną przez sitko. Jeśli warzywa nadal są mocno nasączone sokiem, podsmaż je na patelni aby odparowały dodając jedną łyżkę oliwy.
  3. Warzywa (odsączone lub odsączone i podsmażone) przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz soli i oliwy.
  4. Wszystko razem zmiksuj na pastę, na koniec dopraw do smaku solą i dodaj oliwę. Podaj z bagietką (można podać na ciepło lub na zimno).
Przepis inspirowany książką Susanny Tee "Tapas".