środa, 20 września 2017

Sałatka z balsamicznymi figami, selerem naciowym, owczym serem i orzechami

 
Składniki (na 1 porcję):
3 figi
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
ok. 10 połówek orzechów włoskich
1 łyżeczka  miodu
garść poszarpanej sałaty radicchio (lub innej, może być mieszanka sałat)
liście z 2 łodyg czerwonej bazylii
1 duża łodyga selera naciowego wraz z liśćmi
50g owczego sera (lub koziego)
1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu
olej z orzechów włoskich (lub oliwa z oliwek) do polania



Sposób przygotowania:
  1. Oliwę podgrzej na małej patelni. Figi przekrój na pół i połóż na patelni przecięciem do dołu. Dodaj ocet balsamiczny i podsmażaj figi przez kilka minut na średnim ogniu do odparowania octu. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na tej samej patelni podgrzej miód, dodaj orzechy i skarmelizuj je na złoty kolor mieszając.
  3. Do miski włóż radicchio, liście bazylii, seler naciowy pokrojony na plasterki, liście selera, przestudzone figi i orzechy oraz pokruszony ser. 
  4. Wymieszaj i skrop olejem, a jeśli chcesz, to również odrobiną balsamico. Posyp czerwonym pieprzem.