4 kromki podeschniętego chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
3-4 fileciki sardeli
400 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej pietruszki i bazylii
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
1 garść czereśni (połówki bez pestek)
oliwa i sok z cytryny do polania
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
szczypta płatków chilli
szczypta płatków chilli
sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Chleb "podrzyj" na małe kawałki (wielkości na jeden kęs). Oliwę połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi sardelami. polej nim chleb i dobrze przemieszaj, a następnie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (10-15 minut lub do momentu aż będą chrupiące).
- W misce połącz pomidory, kapary, posiekane zioła, cebulę i czereśnie, dodaj koper włoski, chilli oraz przestudzone grzanki i wymieszaj.
- Polej oliwą i sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Świetna sałatka. Idealna na lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, coś w moim smaku :)
OdpowiedzUsuń