wtorek, 23 czerwca 2020

Włoska sałatka z pomidorów i chleba czyli panzanella


Składniki (2 porcje):
4 kromki podeschniętego chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
3-4 fileciki sardeli
400 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
2 łyżki kaparów
2 łyżki posiekanej pietruszki i bazylii 
1 czerwona cebula pokrojona w krążki
1 garść czereśni (połówki bez pestek)
oliwa i sok z cytryny do polania
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
szczypta płatków chilli
sól i pieprz mielony



Sposób przygotowania:
  1. Chleb "podrzyj" na małe kawałki (wielkości na jeden kęs). Oliwę połącz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanymi sardelami. polej nim chleb i dobrze przemieszaj, a następnie podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (10-15 minut lub do momentu aż będą chrupiące).
  2. W misce połącz pomidory, kapary, posiekane zioła, cebulę i czereśnie, dodaj koper włoski, chilli oraz przestudzone grzanki i wymieszaj. 
  3. Polej oliwą i sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku.

2 komentarze: