Składniki (ok. 25 szt):
ciasto:
300 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki masła
płatki suszonych pomidorów (dowolnie)
farsz:
1 opakowanie sera ricotta
100g wędzonego łososia
6-8 kawałków suszonych pomidorów
1 łyżka utartego parmezanu
sól, pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
- Zagnieć ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, przemieszaj z wodą, dodaj jajko i 2 żółtka oraz oliwę, zagnieć dokładnie, żeby ciasto miało jednolitą strukturę, powinno być gładkie i elastyczne, jeśli będzie zbyt luźne, dodaj odrobinę mąki. Odstaw na bok pod przykryciem.
- Pomidory suszone i łososia pokrój na małe kawałki i wymieszaj z ricottą i parmezanem, dopraw solą, pieprzem oraz listkami tymianku.
- Ciasto partiami wałkuj na cieniutkie płaty.
- Przy pomocy szklanki wycinaj krążki, na połowie z nich układaj łyżeczką farsz, pozostałymi krążkami ciasta przykrywaj pierożki dokładnie sklejając brzegi.
- Ravioli wrzucaj partiami na gotującą posoloną wodę i gotuj na średnim ogniu przez kilka minut (nie więcej niż 10) od wypłynięcia.
- Pierożki podaj polane masłem zrumienionym z listkami tymianku i posypane płatkami z suszonych pomidorów. Można, zamiast tego albo oprócz tego posypać płatkami parmezanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz