Owoc kaki, czyli persymony pochodzący z Azji Wschodniej wygląda jak lekko podłużny pomidor, a smakuje podobnie do śliwki. Ma piękny pomarańczowy kolor, jest przepyszny, a do tego ma niezwykłe właściwości lecznicze, bo zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin oraz obniza cholesterol. O innych właściwościach zdrowotnych można przeczytać tutaj: http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/12/11/owoc-kaki-czyli-persymony-pomidor-o-smaku-sliwki-zabija-komorki-rakowe/
Owoc kaki dodany do muffinek powoduje, że ciasto w środku jest wilgotne i nie wysycha, a jednocześnie kaki nadaje muffinkom oryginalny smak. Ponieważ w tym roku kaki można kupić w bardzo wielu sklepach (kosztuje od 1,5-3 pln za szt), gorąco polecam.
Owoce kaki sa bardzo słodkie,wiec na wierzchu każdej muffinki położyłam po 2 maliny, aby złamać słodki smak nieco kwaskowym, ale możemy tez obejść sie bez malin albo zamiast nich dać kilka szt. żurawin.
Składniki (12-14 szt):
190g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80g masła
3 owoce kaki (twarde, żeby nie puściły do ciasta zbyt wiele soku)
dowolnie - ok. 30szt malin (mogą być mrożone)
75g białego cukru
50g brązowego cukru
1 jajko
kruszonka:
75g brązowego cukru
2 łyżki mąki
1 łyżka zimnego masła
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami przeznaczonymi do muffinek
- W misce połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Rozpuścić masło w rondelku i lekko je zrumienić, przestudzić
- Owoce kaki obrać i rozgnieść widelcem na miazgę lub posiekać na bardzo drobne kawałki, dodać cukier biały i brązowy, jajko i masło, wymieszać.
- Masę owocową połączyć z mieszanką mączną, dobrze wymieszać i nałożyć do foremek, jeśli używamy malin, na każdej muffince położyć po 2 szt.
- Wymieszać składniki kruszonki i posypać nią muffinki
- Wstawić do pieca na ok. 20 minut. Gotowe można lekko posypać cukrem pudrem
Zmodyfikowany przepis z magazynu Kuchnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz