muszle makaronowe - 25 szt
nadzienie:
0,5 kg dyni ze skórą i bez pestek
100 g sera gorgonzola albo innego pleśniowego
spora garść liści szpinaku
sól, pieprz mielony
pieprz zielony mielony
sos:
150 ml słodkiej śmietany
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
½ małego opakowania sera mascarpone
50g sera gorgonzola
1 -2 łyżki utartego parmezanu
sól do smaku
1 łyżka ziaren marynowanego zielonego pieprzu (lub mielonego)
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrojoną na kawałki upiec w piekarniku ze skórą (30-40 min)
- Szpinak sparzyć wrzątkiem, mocno odcisnąć wodę (osuszyć ręcznikiem papierowym) i posiekać
- Wrzucić muszle na gotującą posoloną wodę i ugotować al dente, odcedzić.
- W czasie, kiedy dynia się piecze, a muszle gotują, przygotować sos. W rondelku roztopić masło, dodać cały ząbek czosnku, chwilę smażyć (uwaga – nie spalić masła), dolać śmietanę i po kolei mascarpone i gorgonzolę cały czas mieszając, aby sery się rozpuściły, a sos był kremowy. Na koniec dodać tyle parmezanu, aby uzyskać właściwą gęstość sosu (gdyby był zbyt gęsty, mozna dodać trochę wiecej śmietany), wyłowić ząbek czosnku i wyrzucić. Sos gotowy.
- Z upieczonej dyni oddzielić skórę i w misce rozgnieść widelcem razem z serem, dodać szpinak i doprawić.
- Farsz nakładać do ugotowanych muszli, gotowe muszle wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut, żeby się podgrzały i leciutko zrumieniły na wierzchu.
- Podpieczone muszle podawać na gorącym sosie serowym posypane marynowanym zielonym pieprzem (lub po prostu mielonym).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz