Składniki (na 1 porcję):
2 tosty maślane
4 plasterki sera feta
1 duży plaster surowej szynki wędzonej (np. parmeńskiej)
2 plasterki wędzonego łososia
garść kolorowej sałaty
4 kapelusze grzybów (ja użyłam rydzów, ale dobre będą też pieczarki, borowiki lub inne, mogą być mrożone lub blanszowane, jeśli nie ma świeżych)
trochę masła
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Tosty posmarować masłem, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i podpiekać przez kilka minut, żeby były lekko chrupiące.
- Na tostach ułożyć po 2 plasterki sera feta, a następnie na jednym plaster szynki, na drugim łososia, wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut (tylko tyle, żeby ser, szynka i łosoś się podgrzały.
- W czasie, gdy tosty są w piecu podsmażyć na maśle kapelusze grzybów.
- Na gotowych tostach ułożyć sałatę, a na wierzchu po 2 grzyby, posypać pieprzem z młynka.
Jako dodatek do tostów podałam ajvar wg. przepisu: http://bazyliaczywanilia.blogspot.com/2013/11/ajvar-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki-i.html
Miłego weekendu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz