To jest ostatnio moja ulubiona wersja zupy dyniowej. Dodatek pora i suszonych pomidorów nie tylko nadaje jej przepiękny, intensywnie rudy kolor, ale też wyrazisty i nieoczywisty smak. Zupę doprawiam suszoną papryczką pepperoncino, dzięki czemu jest lekko ostra i rozgrzewająca, dokładnie taka, na jaką ma się ochotę w taką pogodę jak dzisiaj.
Składniki (8 porcji):
0,75 kg dyni hokkaido lub innej pomarańczowej (bez pestek)
2 nieduże pory (tylko białe części)
ok. 10-15 kawałków suszonych pomidorów
ok. 0,75 l rosołu
1 łyżka masła
sól
pieprz
odrobina ostrej papryki
do dekoracji: 2-3 kawałki suszonych pomidorów, śmietana, kilka listków zieleniny
Sposób przygotowania:
- Dynię pokroić na małe kawałki (można ją wcześniej obrać, ale nie jest to konieczne w przypadku dyni hokkaido), kawałki pora pokroić na plasterki, pomidory osuszyć z oliwy.
- W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić por, lekko zeszklić, dodać dynię i pomidory, przez chwilę smażyć wszystko razem mieszając i uważając, żeby warzywa się nie zrumieniły, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Kiedy warzywa są miękkie, dolać ok. 1/3 całego rosołu i zmiksować blenderem na krem.
- Mieszając dolewać stopniowo resztę rosołu aż do uzyskania pożądanej gęstości.
- Doprawic solą, pieprzem i papryką.
- Rozłożyć na talerze i udekorować kleksami śmietany, paseczkami pomidora i zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz