Składniki (5-6 porcji):
2 łyżki oliwy plus dodatkowo 2 łyżki do frytowania pietruszki
2 szalotki
2 pęczki zielonych szparagów
2 łodygi selera naciowego
kawałek pora (ok. 15 cm)
ok. 1 litr rosołu drobiowego
biały pieprz, sól
gałka muszkatołowa
po 3 plasterki chorizo na porcję
kilka gałązek pietruszki opłukanej i osuszonej
odrobina oliwy truflowej
Sposób przygotowania:
- Warzywa opłucz, szparagi i szalotkę obierz, wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj szalotki i zeszklij, dodaj pozostałe warzywa i duś na małym ogniu pod przykryciem aż będą prawie miękkie.
- Do warzyw dodaj 3/4 rosołu, gotuj razem z warzywami jeszcze przez 5 minut.
- Zupę zmiksuj blenderem na krem, a następnie przetrzyj przez sitko, aby była zupełnie gładka i aksamitna. Uzupełnij pozostałym rosołem tak, aby zupa miała odpowiednią gęstość.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy, dodaj gałązki pietruszki i na małym ogniu frytuj do momentu, aż listki zrobią się sztywne i chrupiące.
- Gotową zupę podaj z plasterkami chorizo i gałązkami frytowanej pietruszki, skrop ją oliwą truflową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz