Składniki (2 porcje):
2 steki z marlina o wadze ok. 150g każdy
ok. 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 8 listków szałwii
1 czubata łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu
sól morska
olej do smażenia
- Steki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj w moździerzu razem z pietruszką i szałwią na pastę, dodaj mielony pieprz i odrobinę oleju, wymieszaj.
- Pastą nasmaruj steki z obu stron i ułóż je w misce, a następnie zalej winem (tylko tyle, aby steki były przykryte). Miskę odstaw do lodówki na 24 godziny.
- Przed smażeniem steki oczyść z marynaty i dobrze natrzyj solą morską. Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu dosłownie po 2 minuty z każdej strony (zbyt długie smażenie spowoduje, że steki zrobią się twarde i zbite). Jeśli pieczesz steki na grillu węglowym, przed położeniem na ruszcie posmaruj je z obu stron olejem (jeszcze lepiej będzie, jeśli olejem posmarujesz również ruszt).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz