Składniki:
2 pęczki białych szparagów
kawałek pora o długości ok. 15 - 20 cm
1,5 łyżki masła
1 gałązka świeżej szałwii
3/4 l rosołu drobiowego lub warzywnego
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól
4-5 łyżek śmietany (dowolnie)
1/2 opakowania koziego serka śmietankowego
szczypta szafranu
1 łyżka mleka
kilka zielonych listków do dekoracji
- Szparagi i por opłucz i osusz. Szparagi obierz i odkrój zdrewniałe końcówki. Warzywa pokrój na małe kawałki.
- W garnku podgrzej masło, dodaj warzywa, podsmaż je mieszając i pilnując, żeby się nie zrumieniły. Podlej połową wina, dodaj szałwię i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Do warzyw dolej resztę wina i połowę rosołu i gotuj jeszcze chwilę, żeby warzywa zupełnie zmiękły (ok. 5 minut powinno wystarczyć).
- Zawartość garnka zmiksuj blenderem na krem, można dodatkowo przetrzeć przez drobne sito, aby zupa była bardziej aksamitna.
- Do zupy dodaj jeszcze tyle rosołu, żeby osiągnęła właściwą gęstość, dopraw solą, ewentualnie dodaj śmietanę.
- Szczyptę szafranu namocz w łyżce ciepłego mleka. Kiedy puści kolor, wymieszaj mleko z kozim serkiem.
- Zupę udekoruj kleksami z serka i zielonymi listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz