Kto nie zna sałatki greckiej? Nie znam takiego, kto nie zna, bo nawet, jeśli ktoś nigdy nie był w Grecji, to na pewno już się z nią zetknął w polskiej gastronomii. W Polsce doczekała się ona już bardzo wielu mutacji: z kapustą pekińską, z sałatą lodową (oryginalna sałatka grecka nie zawiera żadnej sałaty), no a, co najgorsze, z mnóstwem gatunków sera fetopodobnego, który nawet koło fety nie leżał. Ponieważ jednak sałatka grecka najbardziej autentycznie smakuje wyłącznie w Grecji (co znaczą warzywa dojrzewające na prawdziwym greckim słońcu...), też postanowiłam trochę z nią poszaleć, nie naruszając jednakże jej koronnych składników, i zrobiłam taki wariant, w którym papryka i pomidory są pieczone, a ser smażony. I powiem szczerze: bardzo fajna odmiana... i wciąż ma swój śródziemnomorski charakter.
Składniki (4 porcje):
4 podłużne mięsiste pomidory (takie, które mają mało soku)
2 czerwone papryki
1 opakowanie sera owczego Feta (ewentualnie bułgarskiego sera szopskiego owczego)
1 czerwona cebula
odrobina suszonego oregano
po kilka listków roszponki lub rukoli na każdą porcję
1 ogórek średniej wielkości
czarne oliwki (używam oliwek marki Sacla, które są suszone, a następnie marynowane)
1 strączek chilli (dowolnie)
garść świeżego oregano
oliwa z oliwek
odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Pomidory przekrój wzdłuż na połówki i ułóż je przecięciem do góry na blaszce do pieczenia, posyp solą i połową oregano. Obok ułóż całe papryki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°. Pomidory powinny podpiec się dostatecznie w ciągu 20-30 minut, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Paprykę piecz dalej kolejne 20-30 minut obracając ją od czasu do czasu.
- W czasie gdy warzywa się pieką przygotuj smażoną fetę. Na gorącą patelnię z odrobiną oliwy wrzuć fetę pokrojoną w kostkę i podsmażaj do czasu, aż feta najpierw się stopi, potem zrumieni i powstaną chrupiące "czipsy", uważaj, żeby nie spalić.
- Cebulę pokrój na krążki, skrop cytryną, oliwą i posyp suszonym oregano, odstaw na bok.
- Przestudzoną paprykę obierz ze skóry i oczyść z gniazd nasiennych. Podziel na kawałki.
- Na talerzach rozłóż listki roszponki, kawałki pieczonej papryki i pomidorów, plasterki ogórka, oliwki, krążki cebuli, pokrojone chilli. Sałatkę posyp chrupiącą fetą i listkami oregano.
- Polej sałatkę oliwą, ewentualnie skrop dodatkowo sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz