Składniki (2 porcje):
1/2 opakowania makaronu Mie, tj. ok. 125 g (np. marki House of Asia)
2 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
2 szalotki obrane i pokrojone w cienkie piórka
ok. 150-200 g mieszanych warzyw (brokuły, fasolka szparagowa, mini kukurydza, wszystkie w kawałkach na jeden kęs)
1/2 filiżanki kiełków fasoli mung
sos:
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyża jasnego sosu sojowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
do podania:
1 czerwone chilli
listki kolendry
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki sosu i odstaw na bok.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, przededź, odstaw na bok.
- W woku podgrzej olej, dodaj czosnek i szalotkę, podsmaż uważając, aby nie przypalić, dodaj brokuły, fasolkę i kukurydzę, smaż razem mieszając przez ok. 3-4 minuty (warzywa powinny pozostać chrupiące).
- Dodaj kiełki, zamieszaj i smaż razem pół minuty.
- Dodaj makaron i sos, smaż razem do podgrzania makaronu (1-2 minuty).
- Makaron rozłóż na miseczki, dodaj kawałeczki świeżego chilli oraz listki kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz