Składniki ( na 1 porcję):
1/2 łyżeczki kuminu w ziarnach
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
5 plastrów dyni piżmowej o grubości ok. 1 cm
5 plastrów bakłażana o grubości ok. 1 cm
sól
2 łyżki octu balsamicznego
1/3 szklanki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cukru
1/2 woreczka ugotowanego dzikiego ryżu
1 łyżka pestek dyni
1 mały, pokrojony strączek chilli
zielenina do dekoracji (użyłam kilku listków rukoli)
pieprz mielony
sos jogurtowy:
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
skórka otarta z 1 limonki
sok z 1 limonki
1 łyżeczka pasty tahini
1/2 posiekanego ząbka czosnku
sól
Sposób przygotowania:
- Na suchej patelni podpraż kumin, kiedy zacznie pachnieć dodaj masło, tymianek i czosnek. Podsmażaj chwilę do zeszklenia czosnku.
- Na patelnie dodaj posolone kawałki dyni i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut co jakiś czas obracając na drugą stronę. Dodaj posolone kawałki bakłażana i dalej smaż razem jeszcze ok. 10 minut. Dodaj ocet i sok pomarańczowy oraz cukier, zwiększ ogień, aby płyny odparowały, a warzywa skarmelizowały się.
- Na patelnię wrzuć pestki dyni oraz ryż, wszystko wymieszaj i przełóż na talerz
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i dopraw go do smaku solą.
- Sałatkę przed podaniem posyp zieleniną, kawałkami chilli i mielonym pieprzem. Podaj z sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz