czwartek, 19 kwietnia 2018

Filet z kaczki na risotto z gruszką i selerem naciowym


To przez dania takie jak to nie jestem jeszcze w pełni wegetarianką. Kaczka, to jedno z tych nielicznych mięs, z których trudno byłoby mi zrezygnować. Taki filet z kaczki marynowany w alkoholu (ja najczęściej marynuję w winie, ale próbowałam też w alkoholach mocniejszych, np. w śliwowicy) usmażony na różowo, to przysłowiowe niebo w gębie, ale wymaga też odpowiednich dodatków. A co powiecie na risotto z selerem naciowym i gruszką? Jak dla mnie: nic dodać, nic ująć.

Składniki (2 porcje):

mięso:
2 filety z kaczki
1/2 - 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 posiekany ząbek czosnku
pieprz mielony
sól

risotto:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 kubka opłukanego ryżu do risotto (arborio)
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
ok. 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 małe łodygi selera naciowego pokrojone w drobną kosteczkę
1 mała twarda gruszka ze skórą utarta na grubej tarce
1 łyżka masła
2 łyżki sera parmezan lub pecorino albo koziego

do podania:
listki rukoli
odrobina czerwonego pieprzu



Sposób przygotowania:
  1. Filety z kaczki opłucz, osusz, skórę ponacinaj w skośną kratkę. Mięso natrzyj rozmarynem, czosnkiem i pieprzem, umieść w miseczce i zalej winem. odstaw do zamarynowania na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. W rondelku podgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż tylko do zeszklenia, dodaj ryż i podsmażaj razem przez chwilę do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dolej wino i poczekaj chwilę, aż większość odparuje.
  3. Dodaj seler naciowy, podlej bulionem i gotuj często mieszając i sukcesywnie podlewając rosołem w miarę jak odparowuje. Pod koniec gotowania dodaj gruszkę, wymieszaj i dogotuj risotto do momentu, aż ryż będzie z wierzchu miękki, a w środku lekko al dente. Wtedy dodaj masło i ser, wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Filety z kaczki przygotuj równolegle z gotowaniem risotto. Mięso umieść na zimnej patelni skórą do dołu i ustaw na średnim ogniu, smaż do momentu, aż będzie skwierczeć (ok. 10 minut), a większość tłuszczu ze skóry wytopi się. Mięso obróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 4-5 minut na ostrzejszym ogniu. Wyłącz piec, posól mięso z obu stron,  przykryj folią i odstaw na kilka minut, aby odpoczęło. 
  5. Risotto podaj z kaczką pokrojoną w plastry i posyp listkami rukoli i czerwonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz