Składniki (4 małe porcje lub 3 duże):
1/2 szklanki kaszy bulgur
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 strączki chilli pokrojone w krążki
300 g obranej dyni pokrojonej w kostkę
200 g jarmużu poszarpanego na małe kawałki
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól
2 łyżki melasy z granatu
1 łyżka pokruszonej fety na każdą porcję
1 łyżka pestek granatu na każdą porcję
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Kaszę bulgur ugotuj według przepisu na opakowaniu dodając do wody 1/2 łyżeczki kurkumy.
- Na dużej patelni podpraż kumin, kiedy zacznie pachnieć dodaj oliwę i zeszklij na niej czosnek i chilli.
- Dodaj dynię i smaż na średnim ogniu 5 minut mieszając, aby kawałki dyni smażyły się równomiernie.
- Dodaj partiami jarmuż i smaż razem jeszcze 3-4 minuty (można dodać jeszcze odrobinę oliwy).
- Do warzyw dodaj skórkę i sok z cytryny i posól do smaku.
- Dodaj ugotowaną kaszę bulgur oraz melasę, wszystko wymieszaj.
- Każdą porcję posyp pokruszoną fetą i pestkami granatu oraz mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz