Składniki (2 porcje):
ok. 10 szt grubych, zielonych szparagów
1/2 szklanki niezbyt drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
2 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżeczki białego sezamu
1/2 szklanki utartego parmezanu lub innego sera (ja użyłam koziego wędzonego)
skórka otarta z 1 dużej cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól w płatkach (lub zwykła)
czarny pieprz grubo mielony
1 mały strączek chilli lub szczypta suszonego
garść świeżej mięty
3-4 łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów i wyrzuć. Szparagi pokrój ukośnie na cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką do warzyw).
- Orzechy i sezam podpraż na suchej patelni albo podpiecz w piekarniku do lekkiego zrumienienia, przestudź.
- W misce połącz podprażone orzechy, sezam, parmezan, skórkę i sok z cytryny, posiekane chilli (lub suszone) i odrobinę soli oraz pieprzu. Dodaj pokrojone szparagi, wymieszaj i odstaw na 15-20 minut, aby smaki przeszły sobą.
- Przed podaniem do sałatki dodaj posiekaną miętę, sałatkę wymieszaj i polej oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz