niedziela, 3 czerwca 2018

Makaron spaghetti z cytryną, parmezanem i szparagami


Jeżeli Jamie Oliver wyda kiedyś książkę "15 minut w kuchni z 5 składników" czyniąc tym samym 2 w 1 ze swoich dwóch książek: "15 minut w kuchni" i "5 składników", to ten makaron powinien się w tej książce bezdyskusyjnie znaleźć. Krótki proces przygotowania i bardzo niewyszukane, a do tego nieliczne składniki nie powodują, bynajmniej, że danie jest zwykłe i banalne. Wręcz przeciwnie, uważam, że połączenie kwaskowego smaku skórki cytrynowej, słonawego parmezanu i chrupiących szparagów tworzy dość niecodzienny charakter tego dania, a jednocześnie nadaje mu letni i nawet orzeźwiający smak. I, naprawdę, 15 minut wystarczy z okładem. Przy obecnej pogodzie nie mogłabym poświęcić więcej...
Poza sezonem szparagowym do makaronu można dodać inne warzywa np. karczochy, smażoną cukinię, bakłażan, nawet por.

Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti (ilość na 2 porcje)
8 zielonych szparagów
otarta skórka i sok z 1 cytryny
50-70 g utartego na drobnej tarce parmezanu plus trochę do posypania przed podaniem
4-5 łyżek oliwy
sól, pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Makaron wrzuć do posolonej, gotującej wody i ugotuj al dente.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, szparagi wrzuć do drugiego garnka na gotującą posoloną wodę na 3-4 minuty.
  3. W miseczce połącz składniki sosu: skórkę i sok z cytryny, utarty parmezan i oliwę.
  4. Ugotowany makaron przecedź, przełóż z powrotem do garnka, wymieszaj z sosem.
  5. Porcje makaronu nałóż na talerze, na wierzchu ułóż szparagi przecięte wzdłuż na 2-3 paski, posyp płatkami parmezanu i mielonym pieprzem. 

Przepis na makaron pochodzi z książki Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia". Zmodyfikowałam nieco proporcje i dodałam do przepisu szparagi.