Składniki (na 6 tostów):
300g zielonych szparagów (po odcięciu zdrewniałych końcówek)
po 4-5 gałązek świeżej mięty i bazylii (albo np. pietruszki i kolendry)
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
4 liście czosnku niedźwiedziego lub 1 mały ząbek czosnku
35 g obranych pistacji
1 zielone chili bez pestek
80 - 100 g utartego sera cheddar (użyłam sera Kerrygold mild red)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól i pieprz mielony do smaku
6 kromek żytniego chleba
do podania: dowolne kiełki lub listki rukoli, jadalne kwiaty
ewentualnie posypka z czarnego sezamu i posiekanych pistacji
- Szparagi ugotuj (czas gotowania ok. 5 minut po włożeniu do gotującej, posolonej wody). Ugotowane odstaw na sitku, aby odsączyć wodę.
- Przestudzone szparagi pokrój na mniejsze kawałki i umieść w wysokim naczyniu, dodaj listki ziół, skórkę i sok z cytryny, czosnek, pistacje, pokrojone chili, ser i oliwę. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem na jednolitą pastę.
- Do pasty dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
- Tosty obsmaż bez tłuszczu na patelni grillowej lub opiecz w tosterze.
- Po posmarowaniu tostów pastą udekoruj je listkami rukoli, dowolnymi kiełkami lub jadalnymi kwiatami. Można posypać mieszanką czarnego sezamu i pokruszonych pistacji lub wiórkami sera cheddar. Smacznego poranka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz