wtorek, 12 czerwca 2018

Libańska sałatka tabbouleh z granatem, pistacjami i zielonym kuskusem


Składniki (2 duże porcje):

1/2 szklanki kuskusu
garść szpinaku
1 duży żółty pomidor (lub czerwony)
1/2 ogórka
1 mała czerwona cebula
50 g obranych pistacji
pestki z 1 średniej wielkości owocu granatu
1 strączek chili
sok z 1 limonki
3 łyżki oliwy
po szczypcie mielonej kolendry, cynamonu i gałki muszkatołowej
sól, pieprz
garść liści mięty
garść liści kolendry


Sposób przygotowania:
  1. Surowy szpinak zmiksuj na pastę, wymieszaj z suchym kuskusem i zalej wrzątkiem zgodnie z przepisem przygotowania kuskusu.
  2. Pomidora, ogórek i cebulę pokrój w kostkę, dodaj przestudzony kuskus, pistacje, pestki granatu i posiekane chili.  Wymieszaj.
  3.  Dodaj sok z limonki i oliwę oraz przyprawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Na koniec delikatnie wmieszaj posiekaną kolendrę i miętę.