środa, 20 czerwca 2018

Szakszuka z zielonymi warzywami


O klasycznej szakszuce, czyli bliskowschodnim bardzo sycącym śniadaniu z jajek na bogato, posadzonych na warzywach pełnych aromatu pisałam już tutaj. Dzisiejsza wersja szakszuki, to małe odejście w bok, w stronę warzyw, na które obecnie jest sezon i w stronę wszystkiego, co zielone. Nie wiem, czy jeszcze można to nazwać szakszuką, choć koncepcyjnie trzyma się oryginału. Jak zwał, tak zwał, ale, jak dla mnie, to danie ma moc, nie tylko smakową, ale też wizualną. I chociaż w tradycji kulinarnej Bliskiego Wschodu szakszuka, to danie na śniadanie, można je z powodzeniem zjeść i na obiad.

Składniki (2 porcje):
1 łyżka oliwy
1 mała cukinia (250 g) pokrojona na plasterki
8-10 cienkich zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek
sól
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
ok. 400-500 g szpinaku (lub rukoli) opłukanego i dobrze osuszonego
skórka otarta  z 1 cytryny
2-3 jajka
1 mały kubeczek gęstego jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki płatków chilli (użyłam tureckiej papryki pulbiber)
1 małe awokado pokrojone w plasterki i lekko skropione cytryną
listki kolendry
1 małe zielone chili pokrojone w krążki
1 łyżka masła zrumienionego ze szczyptą płatków chili


Sposób przygotowania:
  1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cukinię i szparagi, posyp solą i obsmażaj przez ok. 5 minut, przełóż na talerz i odstaw na chwilę.
  2. Na patelnię dodaj połowę czosnku, szpinak lub rukolę, skórkę cytrynową, dopraw solą, wymieszaj i lekko podsmaż.
  3. Patelnię zestaw z ognia, szpinak przesuń na patelni tak, aby zajmował ok. 2/3 miejsca, dołóż cukinię i szparagi. W szpinaku zrób dwa zagłębienia, w które wbij jajka. Patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° C i zapiekaj 10-12 minut (jeśli nie masz patelni z metalową rączką, przed wbiciem jajek przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia).
  4. Jogurt połącz z płatkami chilli i resztą czosnku, dopraw do smaku solą.
  5. Po wyjęciu szakszuki z piekarnika, na patelnię dołóż awokado pokrojone w plasterki.
  6. Całość posyp listkami kolendry i kawałkami chili, udekoruj kleksami sosu jogurtowego i skrop palonym masłem.