czwartek, 28 czerwca 2018

Sernik jagodowo-kokosowy




Składniki (na tortownicę o średnicy 22-23 cm):
spód:
150 g kruchych ciastek typu kokosanki
1 łyżka wiórków kokosowych
50 g masła
40 g białej czekolady

masa serowa:
250 g  czarnych jagód (plus jeszcze trochę do dekoracji)
1 łyżka soku z cytryny
500 g twarogu z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka

kokosowa kruszonka:
35 g masła
1/5 szklanki mąki
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj spód: masło podgrzej w rondelku, dodaj czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Połącz z wiórkami kokosowymi oraz bardzo drobno pokruszonymi ciastkami. Powstałym "piachem" wyłóż dno tortownicy wyłożonej wcześniej arkuszem papieru do pieczenia, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki lub nawet zamrażalnika.
  2. Jagody opłucz, dobrze osusz, zmiksuj blenderem i dodaj sok z cytryny.
  3. W robocie kuchennym na wolnych obrotach wymieszaj twaróg, serek mascarpone, cukier, esencję waniliową, budyń, pure z jagód i jajka. Mieszaj tylko tyle, ile trzeba, żeby składniki połączyły się w jednolitą masę.
  4. Masę serową wylej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150ºC. piecz 70-75 minut. Po wyłączeniu, studź sernik w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
  5. Przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i pokrusz na drobne kawałki na małą blaszkę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut lub do czasu uzyskania złotego koloru.
  6. Schłodzony sernik posyp pieczoną kruszonką kokosową oraz pozostałymi jagodami. Można dodatkowo udekorować listkami melisy albo jadalnymi kwiatami.