Składniki (na tortownicę o średnicy 22-23 cm):
spód:
150 g kruchych ciastek typu kokosanki
1 łyżka wiórków kokosowych
50 g masła
40 g białej czekolady
masa serowa:
250 g czarnych jagód (plus jeszcze trochę do dekoracji)
1 łyżka soku z cytryny
500 g twarogu z wiaderka
250 g serka mascarpone
200 g drobnego cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru
4 jajka
kokosowa kruszonka:
35 g masła
1/5 szklanki mąki
1,5 łyżki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Przygotuj spód: masło podgrzej w rondelku, dodaj czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Połącz z wiórkami kokosowymi oraz bardzo drobno pokruszonymi ciastkami. Powstałym "piachem" wyłóż dno tortownicy wyłożonej wcześniej arkuszem papieru do pieczenia, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki lub nawet zamrażalnika.
- Jagody opłucz, dobrze osusz, zmiksuj blenderem i dodaj sok z cytryny.
- W robocie kuchennym na wolnych obrotach wymieszaj twaróg, serek mascarpone, cukier, esencję waniliową, budyń, pure z jagód i jajka. Mieszaj tylko tyle, ile trzeba, żeby składniki połączyły się w jednolitą masę.
- Masę serową wylej na schłodzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150ºC. piecz 70-75 minut. Po wyłączeniu, studź sernik w uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Przygotuj kruszonkę. Połącz wszystkie składniki i pokrusz na drobne kawałki na małą blaszkę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut lub do czasu uzyskania złotego koloru.
- Schłodzony sernik posyp pieczoną kruszonką kokosową oraz pozostałymi jagodami. Można dodatkowo udekorować listkami melisy albo jadalnymi kwiatami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz