Składniki (2 porcje):
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
5 liści szałwii
400 g kurek opłukanych i oczyszczonych
6-8 kawałków suszonych pomidorów pokrojonych w paski
8 połówek orzechów włoskich
6-8 łyżek śmietany
2 łyżki utartego parmezanu
sól, pieprz mielony
makaron spaghetti lub tagliatelle
kilka liści rukoli lub natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu ugotuj 2 porcje makaronu zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W garnku podgrzej masło, zeszklij na nim posiekany czosnek, dodaj szałwię, kurki, suszone pomidory i rozdrobnione orzechy. Duś razem kilka minut.
- Dodaj śmietanę i 1 łyżeczkę parmezanu. Zamieszaj i zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron przecedź (zostaw na dnie garnka odrobinę wody z gotowania) i przełóż go do sosu, wymieszaj i od razu podawaj posypany pozostałym parmezanem i udekorowany listkami rukoli lub natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz