Składniki (4 porcje):
marynowana feta:
1 opakowanie 200g sera feta
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka zataru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
sałatka:
1 woreczek kaszy pęczak ugotowanej według przepisu na opakowaniu i przestudzonej
1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
40g orzechów nerkowca uprażonych i niezbyt drobno posiekanych
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 strączek czerwonego chilli drobno pokrojony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku posiekany
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
sól i pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Kumin i kolendrę upraż na patelni, następnie rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do oliwy z zatarem, wrzuć pokruszoną fetę, lekko wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
- W misce połącz wszystkie składniki sałatki i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Dodaj zamarynowaną fetę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz