środa, 8 sierpnia 2018

Sałatka z pęczaku, papryki i orzechów z marynowaną fetą wg. Ottolenghiego


Ta sałatka, to w pewnym sensie odmiana tabbouleh. Zasada jest zachowana: kasza, warzywa, orzechy. Co do szczegółów, nieco inna, ale równie pyszna i na ten moment, jak dla mnie, mieści się w top 3 wszystkich dań Yotama Ottolenghi, które trafiły do jego książek. Odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy, powtarzam i powtarzam, częstuję gości i raczę swoich bliskich i wciąż nie mamy dość...

Składniki (4 porcje):

marynowana feta:
1 opakowanie 200g sera feta
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka zataru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kuminu

sałatka:
1 woreczek kaszy pęczak ugotowanej według przepisu na opakowaniu i przestudzonej
1 zielona papryka pokrojona w drobną kostkę
40g orzechów nerkowca uprażonych i niezbyt drobno posiekanych
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1 strączek czerwonego chilli drobno pokrojony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku posiekany
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
sól i pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Kumin i kolendrę upraż na patelni, następnie rozetrzyj w moździerzu. Dodaj do oliwy z zatarem, wrzuć pokruszoną fetę, lekko wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
  2. W misce połącz wszystkie składniki sałatki i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Dodaj zamarynowaną fetę i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Gotowe!
Przepis pochodzi z książki Jerozolima Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi, wprowadziłam minimalne modyfikacje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz