Składniki (2 porcje):
2 wypatroszone pstrągi
sól, pieprz mielony
1 limonka pokrojona w plasterki
marynata:
skórka otarta z 1 limonki
1 ząbek czosnku obrany i zmiażdżony
2-3 łyżki oliwy
1 mały pęczek świeżej mięty (listki obrane i posiekane)
salsa verde:
1 mały pęczek rukoli ogrodowej
1 mały pęczek pietruszki lub pietruszki pół na pół z bazylią
1 ząbek czosnku
5-6 filecików anchovies
1 łyżka kaparów odsączonych z zalewy
5-6 łyżek oliwy
1 łyżka białego octu owocowego
1 łyżeczka musztardy z Dijon
Sposób przygotowania:
- Opłukaną rybę osusz dokładnie ręcznikiem papierowym i ponacinaj ukośnie z każdej strony na głębokość ok. 0,5 cm, następnie natrzyj solą i pieprzem.
- Wymieszaj składniki marynaty i pędzelkiem posmaruj ryby po obu stronach oraz wewnątrz, do środka włóż po kilka plasterków limonki, a następnie ułóż ryby na blaszce, na której będą się piekły.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220º C i piecz 20-25 minut (zależy od grubości i wielkości pstrągów).
- W międzyczasie przygotuj salsę. Wszystkie składniki umieść w wąskim, wysokim naczyniu i zblenduj ręcznym blenderem na sos. Jeśli to konieczne, dopraw dodatkowo solą, pieprzem lub dodatkową ilością octu.
- Upieczoną rybę podaj z salsą i dowolnymi warzywami lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz