Alain Ducasse, znany francuski restaurator, właściciel 20 restauracji na całym świecie i niemałego gwiazdozbioru Michelin, to ten spod którego rąk wychodzą najbardziej wyrafinowane frykasy kuchni francuskiej. Ostatnio wpadła mi w ręce jego książka "Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie". Zadziwiające, bo książka jest, jakby, zaprzeczeniem autora. Żadnego zadęcia, tylko proste, sezonowe potrawy z niewielkiej ilości składników i w większości dania typu "pokrój i wymieszaj". Nie powiem, żebym nie lubiła jego pięknych dań, z których każde wygląda jak milion dolarów, ale do przygotowania w domu zdecydowanie bardziej nadają się te ze wspomnianej książki. Dzisiaj zapraszam na sałatkę z młodych buraczków, która świetnie smakuje jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa.
Składniki (2 porcje):
2 średniej wielkości upieczone buraczki pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki białego octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 filety z sardeli drobno posiekane
1 mała czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
1/2 posiekanego ząbka czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 4 cm świeżego chrzanu obranego i utartego na drobnej tarce
1 łyżka kaparów (dowolnie)
sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- W misce połącz buraczki z octem i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podaj sałatkę udekorowaną kilkoma listkami pietruszki i wiórkami chrzanu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz