sobota, 22 września 2018

Cynamonowe brownie ze śliwkami


Lato w tym roku było niezwykłe: słoneczne, gorące, wręcz stabilnie upalne. Marzenia o deszczu pozostawały niespełnione, podobnie jak pragnienie jakiegoś odświeżającego podmuchu choćby w nocy. Oj nie miało się ochoty ruszyć ręką czy też nogą, szukało się cienia, w którym wcale nie było chłodniej i od czasu do czasu przeklinało te słoneczne poranki, kiedy to od wczesnego świtu promienie słońca zaglądały do sypialni przez okna tak szeroko otwarte jak tylko to możliwe. I nagle bum! Kiedy powoli zaczynaliśmy już wierzyć, że to się nigdy nie skończy, jesień postanowiła przypomnieć o swoich urokach: zawiało lodowatym chłodem, rozpadało się na całego i oto dziś budzimy się w innym świecie. Jest chłodniej, tak jak chciałam i pada, tak jak chciałam. Jednak... jakiś taki smuteczek... W końcu... komu to przeszkadzało?


Składniki (na blachę o wymiarach: 33 x 23 cm)
12-16 szt niedużych śliwek (najlepiej lekko kwaskowych)
1/3 szklanki likieru amaretto (lub rumu)
200 g masła (użyłam masła Kerrygold)
2 tabliczki (po 100 g) czekolady o zawartości kakao 70%
6 jajek
300 g cukru
100 g mąki
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (proszek nie jest niezbędny, bo brownie powinno mieć lekki zakalec, ja jednak dałam ze względu na obecność śliwek)
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Na płaski talerz wylej likier, w likierze poukładaj połówki śliwek przecięciem do dołu.
  2. Masło i czekoladę umieść w misce. Miskę wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszaj czekoladę z masłem aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Odstaw miskę na bok, aby masa czekoladowa całkowicie przestygła. 
  3. Do miski robota kuchennego wbij jajka i ubijaj je na wysokich obrotach dodając po trochu cukier. Ubijaj do czasu aż masa będzie bardzo gęsta, a cukier niewyczuwalny. 
  4. Do masy jajecznej przesiej mąkę wraz z cynamonem i proszkiem (jeśli używasz). Wymieszaj.
  5. Dodaj gęstniejącą masę czekoladową. Wymieszaj. 
  6. Wszystko razem wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj dość luźno śliwki. 
  7. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około 30 minut. 
 Przestudzone brownie możesz posypać pudrem lub cynamonem. Można podać z lodami waniliowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz