Lato w tym roku było niezwykłe: słoneczne, gorące, wręcz stabilnie upalne. Marzenia o deszczu pozostawały niespełnione, podobnie jak pragnienie jakiegoś odświeżającego podmuchu choćby w nocy. Oj nie miało się ochoty ruszyć ręką czy też nogą, szukało się cienia, w którym wcale nie było chłodniej i od czasu do czasu przeklinało te słoneczne poranki, kiedy to od wczesnego świtu promienie słońca zaglądały do sypialni przez okna tak szeroko otwarte jak tylko to możliwe. I nagle bum! Kiedy powoli zaczynaliśmy już wierzyć, że to się nigdy nie skończy, jesień postanowiła przypomnieć o swoich urokach: zawiało lodowatym chłodem, rozpadało się na całego i oto dziś budzimy się w innym świecie. Jest chłodniej, tak jak chciałam i pada, tak jak chciałam. Jednak... jakiś taki smuteczek... W końcu... komu to przeszkadzało?
Składniki (na blachę o wymiarach: 33 x 23 cm)
12-16 szt niedużych śliwek (najlepiej lekko kwaskowych)
1/3 szklanki likieru amaretto (lub rumu)
200 g masła (użyłam masła Kerrygold)
2 tabliczki (po 100 g) czekolady o zawartości kakao 70%
6 jajek
300 g cukru
100 g mąki
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (proszek nie jest niezbędny, bo
brownie powinno mieć lekki zakalec, ja jednak dałam ze względu na obecność
śliwek)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Na płaski talerz wylej likier, w likierze poukładaj połówki śliwek przecięciem do dołu.
- Masło i czekoladę umieść w misce. Miskę wstaw do naczynia z gorącą wodą i mieszaj czekoladę z masłem aż do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Odstaw miskę na bok, aby masa czekoladowa całkowicie przestygła.
- Do miski robota kuchennego wbij jajka i ubijaj je na wysokich obrotach dodając po trochu cukier. Ubijaj do czasu aż masa będzie bardzo gęsta, a cukier niewyczuwalny.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę wraz z cynamonem i proszkiem (jeśli używasz). Wymieszaj.
- Dodaj gęstniejącą masę czekoladową. Wymieszaj.
- Wszystko razem wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj dość luźno śliwki.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz