Trzy sekrety udanych falafeli? Ciecierzyca wyłącznie suszona, mielona w maszynce do mięsa (a jeśli blendowana w robocie, to na absolutną miazgę), dodatek sody niezbędny. No i przyda się trochę cierpliwości, bo masa musi postać w lodówce, żeby się dobrze związała. Tylko wtedy można mieć pewność, że falafelki nie zamienią się w gulasz podczas smażenia.
Składniki (na 4 porcje):
falafele (16-18 szt):
250 g suszonej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki (opcjonalnie, ja nie dawałam)
olej do smażenia
warzywa piklowane:
kawałek obranej dyni (ok. 250 g)
2 marchewki średniej wielkości
1 małe, twarde mango
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ocet owocowy
Sposób przygotowania:
falafele:
- Ciecierzycę wrzuć do miski, dodaj sporą ilość wody i odstaw na noc do namoczenia.
- Następnego dnia wodę odlej, a ciecierzycę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
- Ciecierzycę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami falafeli oprócz oleju. Najlepiej jest zmielić raz na średnich oczkach i raz na drobnych. Masa musi być aksamitna, żeby falafele nie rozpadały się podczas smażenia.
- Do gotowej masy dodaj 1-2 łyżki wody, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Ze schłodzonej masy mokrymi rękami formuj małe, lekko spłaszczone, mocno ściśnięte kulki.
- Na patelni podgrzej olej w takiej ilości, aby smażone falafele były zanurzone przynajmniej do połowy.
- Na gorącym oleju ułóż falafele i smaż około 3-5 minut z każdej strony (im grubsze, tym dłużej). Przełóż falafele z patelni na ręcznik papierowy, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili podawaj.
- Dynię i marchew pokrój na kawałki, dodaj sól i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie, gdy warzywa puszczą sok, przepłucz je pod zimną wodą i dobrze osącz. Dodaj mango i cukier, skrop octem i wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz