środa, 26 września 2018

Falafele z piklowanymi warzywami


Trzy sekrety udanych falafeli? Ciecierzyca wyłącznie suszona, mielona w maszynce do mięsa (a jeśli blendowana w robocie, to na absolutną miazgę), dodatek sody niezbędny. No i przyda się trochę cierpliwości, bo masa musi postać w lodówce, żeby się dobrze związała. Tylko wtedy można mieć pewność, że falafelki nie zamienią się w gulasz podczas smażenia. 

Składniki (na 4 porcje):

falafele (16-18 szt):
250 g suszonej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki (opcjonalnie, ja nie dawałam)
olej do smażenia

warzywa piklowane:
kawałek obranej dyni (ok. 250 g)
2 marchewki średniej wielkości
1 małe, twarde mango
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
ocet owocowy


 Sposób przygotowania:

falafele:

  1. Ciecierzycę wrzuć do miski, dodaj sporą ilość wody i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia wodę odlej, a ciecierzycę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.
  3. Ciecierzycę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami falafeli oprócz oleju. Najlepiej jest zmielić raz na średnich oczkach i raz na drobnych. Masa musi być aksamitna, żeby falafele nie rozpadały się podczas smażenia. 
  4. Do gotowej masy dodaj 1-2 łyżki wody, wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  5. Ze schłodzonej masy mokrymi rękami formuj małe, lekko spłaszczone, mocno ściśnięte kulki.
  6. Na patelni podgrzej olej w takiej ilości, aby smażone falafele były zanurzone przynajmniej do połowy. 
  7. Na gorącym oleju ułóż falafele i smaż około 3-5 minut z każdej strony (im grubsze, tym dłużej). Przełóż falafele z patelni na ręcznik papierowy, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili podawaj.
piklowane warzywa:
  1. Dynię i marchew pokrój na kawałki, dodaj sól i odstaw na 15 minut.  
  2. Po tym czasie, gdy warzywa puszczą sok, przepłucz je pod zimną wodą i dobrze osącz. Dodaj mango i cukier, skrop octem i wymieszaj.
Falafele podaj z sałatką z piklowanych warzyw oraz humusem lub dipem na bazie jogurtu greckiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz