niedziela, 30 września 2018

Pieczone buraki, karmelizowane winogrona, burrata i gremolata


Składniki (2 porcje):
2 pieczone buraki średniej wielkości (przed zawinięciem w folię do każdego buraka dodałam po kilka ziaren kuminu , kolendry i kopru włoskiego)
1 łyżeczka masła
ok. 25 szt dużych różowych winogron
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
2 kulki włoskiego sera burrata (jeśli nie mamy, można zastąpić mozarellą)
sól w płatkach

gremolata:
1/2 pęczka pietruszki (ok. 2 łyżki posiekanej)
skórka otarta z 1 cytryny
1mały ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
  1. Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski.
  2. Na małej patelni podgrzej masło, dodaj przepołowione i pozbawione pestek winogrona, podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj cukier i ocet balsamiczny, zwiększ ogień i karmelizuj winogrona do czasu aż ocet odparuje.
  3. Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki gremolaty.
  4. Przestudzone winogrona wymieszaj z burakami, mieszankę rozłóż na 2 porcje.
  5. Na wierzchu każdej porcji umieść po kulce sera, całość skrop gremolatą i posyp płatkami soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz