Składniki (2 porcje):
2 pieczone buraki średniej wielkości (przed zawinięciem w folię do każdego buraka dodałam po kilka ziaren kuminu , kolendry i kopru włoskiego)
1 łyżeczka masła
ok. 25 szt dużych różowych winogron
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
2 kulki włoskiego sera burrata (jeśli nie mamy, można zastąpić mozarellą)
sól w płatkach
gremolata:
1/2 pęczka pietruszki (ok. 2 łyżki posiekanej)
skórka otarta z 1 cytryny
1mały ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
- Upieczone buraki pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski.
- Na małej patelni podgrzej masło, dodaj przepołowione i pozbawione pestek winogrona, podsmażaj kilka minut. Na koniec dodaj cukier i ocet balsamiczny, zwiększ ogień i karmelizuj winogrona do czasu aż ocet odparuje.
- Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki gremolaty.
- Przestudzone winogrona wymieszaj z burakami, mieszankę rozłóż na 2 porcje.
- Na wierzchu każdej porcji umieść po kulce sera, całość skrop gremolatą i posyp płatkami soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz