Składniki:
ok. 15 mini bakłażanów lub 2 zwykłe bakłażany średniej wielkości
oliwa
1 posiekane czerwone chili
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
2 łyżki posiekanego oregano
1 posiekany ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
gruba sól morska
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Bakłażany pokrój na duże kawałki, wyłóż na blachę do pieczenia, skrop oliwą i upiecz w piekarniku nagrzanym do 220° C (15-20 minut).
- W dużej misce połącz chili, zioła, czosnek, sok z cytryny i ok. 5 łyżek oliwy, dodaj jeszcze ciepłe bakłażany. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
- Po przestudzeniu miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Przepis pochodzi z książki "Ottolenghi the cookbook"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz