Składniki:
1 kaczka w całości o wadze 2-2,5 kg
2 łyżki chińskiej przyprawy 5 smaków
sól
1 średniej wielkości pomarańcza
sałatka:
1 mały seler
1 duże jabłko odmiany boskop
1 twardy owoc mango
1-2 łyżki posiekanej natki lub rukoli
2 łyżki gęstego majonezu
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
mięso:
- Od korpusu kaczki odetnij szyję i kuper, a następnie umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Kaczkę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz najpierw solą, a następnie przyprawą 5 smaków. Do środka kaczki włóż wyszorowaną i ponakłuwaną pomarańczę i zepnij skórę wykałaczką. Odstaw kaczkę do lodówki na godzinę (można też zostawić na całą noc).
- Piekarnik nagrzej do 220°C. Kaczkę umieść piersiami do góry na kratce ustawionej na blaszce, do której będzie spływał tłuszcz i wstaw wszystko do nagrzanego pieca na dolny poziom. Piecz 30 minut.
- Po 30 minutach zlej tłuszcz, jaki zebrał się na blaszce i zmniejsz temperaturę w piecu do 160°C. Piecz kolejne 2,5 godziny.
- Po upływie 2,5 h podnieś temperaturę pieca ponownie do 220°C i dopiekaj kaczkę jeszcze 20-30 minut, skóra powinna być mocno zrumieniona i chrupiąca, a kostki nóg powinny gładko wychodzić z mięsa.
- Kaczkę wyjmij z pieca, pozostaw na 10-15 minut, aby odpoczęła, podziel na części i podawaj.
- Obrany seler i mango oraz nieobrane jabłko pokrój w cienkie paski, umieść w misce i dodaj zieleninę.
- W filiżance połącz majonez, sok z pomarańczy i cytryny, sos wlej do sałatki i dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz