czwartek, 11 października 2018

Wolno pieczona kaczka w pięciu smakach


Składniki:
1 kaczka w całości o wadze 2-2,5 kg
2 łyżki chińskiej przyprawy 5 smaków
sól
1 średniej wielkości pomarańcza

sałatka:
1 mały seler
1 duże jabłko odmiany boskop
1 twardy owoc mango
1-2 łyżki posiekanej natki lub rukoli
2 łyżki gęstego majonezu
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku


Sposób przygotowania:
mięso:

  1. Od korpusu kaczki odetnij szyję i kuper, a następnie umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Kaczkę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz najpierw solą, a następnie przyprawą 5 smaków. Do środka kaczki włóż wyszorowaną i ponakłuwaną pomarańczę i zepnij skórę wykałaczką. Odstaw kaczkę do lodówki na godzinę (można też zostawić na całą noc).
  3. Piekarnik nagrzej do 220°C. Kaczkę umieść piersiami do góry na kratce ustawionej na blaszce, do której będzie spływał tłuszcz i wstaw wszystko do nagrzanego pieca na dolny poziom. Piecz 30 minut.
  4. Po 30 minutach zlej tłuszcz, jaki zebrał się na blaszce i zmniejsz temperaturę w piecu do 160°C.  Piecz kolejne 2,5 godziny.
  5. Po upływie 2,5 h podnieś temperaturę pieca ponownie do 220°C i dopiekaj kaczkę jeszcze 20-30 minut, skóra powinna być mocno zrumieniona i chrupiąca, a kostki nóg powinny gładko wychodzić z mięsa.
  6. Kaczkę wyjmij z pieca, pozostaw na 10-15 minut, aby odpoczęła, podziel na części i podawaj.
surówka:
  1. Obrany seler i mango oraz nieobrane jabłko pokrój w cienkie paski, umieść w misce i dodaj zieleninę.
  2. W filiżance połącz majonez, sok z pomarańczy i cytryny, sos wlej do sałatki i dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Kaczkę podaj z surówką,  ryżem oraz sosem np. słodkim sosem chilli albo sosem hoisin. Wszelkie ścinki mięsa, jakie pozostaną po krojeniu kaczki można wykorzystać do innych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz