wtorek, 16 października 2018

Szarlotka na kruchym cieście



Składniki (na tortownicę o średnicy 26-27 cm)
ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła (użyłam masła Kerrygold)
niepełna szklanka cukru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
skórka otarta z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 białko

nadzienie:
8-10 szt kwaskowych jabłek średniej wielkości
sok z 1 cytryny
ok. 1 łyżeczki cynamonu (jeśli lubisz)
2-3 łyżki cukru trzcinowego

cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

  1. Mąkę posiekaj z masłem dużym nożem, dodaj cukier, śmietanę, żółtka i połowę skórki pomarańczowej i cytrynowej oraz cukru z wanilią. Zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podziel na 2 części, jedna powinna być odrobinę większa od drugiej. 
  2. Większą część ciasta rozwałkuj podsypując mąką i wyłóż nią dno i boki (do wysokości ok. 3-4 cm) tortownicy wcześniej wysmarowanej masłem. 
  3. Ponakłuwaj ciasto widelcem i całą tortownicę wstaw do lodówki. Pozostałe ciasto owiń folią i również włóż do lodówki. Czas chłodzenia, to min. 1-2 h. 
  4. Jabłka obierz, przekrój na połówki, wydrąż gniazda nasienne i odłóż do miski. Dodaj pozostałą ilość skórki z cytryny i pomarańczy oraz cukru z wanilią, poza tym sok z cytryny, cynamon i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw. 
  5. Wyjmij z lodówki tortownicę, ciasto wysmaruj roztrzepanym białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° C na 15-20 minut. 
  6. Na podpieczony spód wyłóż jabłka układając ciasno całe połówki przecięciem do dołu (puste przestrzenie można wypełnić mniejszymi kawałkami). 
  7. Pozostałe ciasto rozwałkuj na koło i przykryj nim jabłka doklejając brzegi do podpieczonego spodu. Wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz godzinę w tej samej temperaturze.
Przestudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz