piątek, 19 października 2018

Dorsz w zatarze z pikantną salsą owocową


Składniki (2 porcje):
ryba:
2 kawałki polędwicy z dorsza o wadze ok. 120-130 g
1 łyżka zataru
1 posiekany mały ząbek czosnku
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka oliwy
olej do smażenia

salsa:
1 małe mango
1/2 awokado
1/2 czerwonej cebuli
1 strączek posiekanej chilli
pestki z połowy owocu granatu
1 czubata łyżka posiekanej kolendry
sól, cukier, pieprz i sok z cytryny do smaku


Sposób przygotowania:
  1. W misce połącz zatar, czosnek, skórkę z cytryny i oliwę. Powstałą pastą nasmaruj kawałki ryby i odstaw do zamarynowania. Rybę dobrze osusz ręcznikiem papierowym przed zamarynowaniem.
  2. Przygotuj salsę: pokrój w drobną kostkę mango, awokado i cebulę, dodaj chilli, granat i kolendrę. Wymieszaj i dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, smaż kawałki dorsza po kilka minut z każdej strony przewracając tylko raz. 
Gotową rybę podaj z salsą i ewentualnie ryżem lub bulgurem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz