Składniki (2 porcje):
chiński makaron pszenny - ilość na 2 porcje
mała garść orzeszków ziemnych
2 dymki
1 łyżka oleju arachidowego
1/2 ogórka obranego i bez pestek pokrojonego w zapałki
ok. 180g mięsa z kaczki upieczonego lub usmażonego w przyprawie 5 smaków pokrojonego lub poszarpanego na małe kawałki
2 łyżki sosu hoisin
1 łyżka jasnego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
- Orzeszki drobno posiekaj.
- Dymkę pokrój na paski o długości ok. 3 cm razem ze szczypiorem zostawiając kilka pasków szczypiorku do dekoracji.
- W woku podgrzej olej, dodaj dymkę i ogórek oraz kawałki kaczki, podsmażaj mieszając przez minutę, dodaj makaron, zamieszaj, wlej sos hoisin połączony z sosem sojowym i 1-2 łyżkami wody, makaron podsmażaj jeszcze chwilę, aby wszystkie składniki były gorące.
- Porcje makaronu podaj posypane orzeszkami i udekorowane kawałkami szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz